Onderzoek naar de dagelijkse activiteit bij kinderen met een energie-stofwisselingsziekte

Radboud UMC - Nijmegen
Prof. Dr. Jan Smeitink, Dr. Saskia Koene
Meten van de dagelijkse activiteit bij kinderen met een energie-stofwisselingsziekte door middel van een bewegingsdetector 
Stofwisselkrachtsubsidie: € 15.000,00
startdatum: vanaf 1-1-2015
looptijd: 12 maanden


Kinderen met energiestofwisselingsziekten hebben vaak te weinig energie om naar school te gaan of met vrienden te spelen. Als je aan hen en aan hun ouders vraagt wat ze het liefst zouden veranderen aan hun ziekte, antwoordt dan ook ongeveer de helft dat ze graag minder moe zouden willen zijn. Vermoeidheid is echter moeilijk te meten, zeker bij kinderen.
Met dit onderzoek willen wij kijken of we met een bewegingsdetector de dagelijkse activiteiten van de kinderen in kaart kunnen brengen. Doordat wij een weekend lang meten, kunnen wij zien hoe vaak de kinderen een stukje lopen, hoe intensief ze bewegen met armen en benen en hoe vaak ze moeten uitrusten. Door de vermoeidheid niet op een loopband in het ziekenhuis te testen maar thuis, hopen we die vermoeidheid te testen waar de patiënt het meeste last van heeft, namelijk de vermoeidheid die het hen belet naar school te gaan of te spelen met vrienden.
We gebruiken voor dit onderzoek een bewegingsdetector, een klein en licht apparaatje dat geplaatst kan worden op bijvoorbeeld de armen, de benen en de romp. Uit een eerder onderzoek dat als voorbereiding werd gedaan bleek dat kinderen geen last van hebben van de apparaatjes. Wij hopen dat de bewegingsdetector uiteindelijk een rol kan gaan spelen in het beoordelen van het effect van behandeling met bijvoorbeeld training of medicatie.
 

Onderzoeks overzicht